Samen met GeekyTown en de andere Belgische bloggers en techjournalisten vierde Acer vorige week haar 40ste verjaardag. Naast een terugblik op de weg die Acer de laatste 40 jaar heeft afgelegd, lag de focus vooral op de prestaties uit het recente verleden en de nieuwe producten aan de horizon. Dit zijn de 4 punten die ik het meest gedenkwaardig vond.

1. Een scherm dat je pupillen volgt om de muis te vervangen

Ik kon niet geloven hoe goed het werkte, het begon zelfs eng te worden. In het filmpje zie je nog dat mijn hoofd meebeweegt waar dat was eerder een natuurlijke reflex op het videomateriaal van het spel (dat trouwens volledig was ontworpen om de functionaliteit van de eye-tracking te laten zien volgens mij).

Voor de kalibratie verschijnt er eerst één rood bolletje op het scherm, je staart erna en het ‘ontploft’. Vervolgens verschijnen er nog drie, verspreid over het scherm in een driehoeksvorm. Je gaat ze een voor een af (zonder je hoofd te bewegen gewoon ernaar kijken werkt) en vervolgens is het scherm gekalibreerd.

De twee demotoestellen op het Acer-event waren uitgerust met spellen voor de demonstratie, maar oorspronkelijk is de techniek ontwikkeld om mensen met een handicap in staat te stellen vlotter een toestel te bedienen. Niettemin gaat er ongetwijfeld ook in de gamingwereld een grote markt voor zijn, zoals de demo’s al aantoonden. Maar ook bewakingsfirma’s gaan ongetwijfeld interesse hebben in deze technologie om bijvoorbeeld bewakingscamera’s te bedienen. Bedrijven die omgaan met vertrouwelijke informatie kunnen hier in de toekomst ook zeker goed gebruik van maken. Zodra je wegkijkt weet de computer het en kan het toestel het scherm vergrendelen tot je terug kijkt.

Helaas is het prijskaartje nog behoorlijk, maar dat is zo met alle nieuwe technologie. Ik hoop alvast dat we dit binnen enkele jaren standaard verwerkt in schermen gaan zien.

2. Acer innoveert al jaren

25 jaar terug lanceerde Acer een eerste draagbare computer (zie afbeelding). Ondertussen zijn ze gelukkig allemaal wel wat lichter geworden maar laten we nooit vergeten hoe ver we gekomen op een kwart eeuw. Bedrijven zoals Acer en Microsoft hebben meer impact op ons dagelijkse leven gehad dan we beseffen.

Hoewel Acer de focus wil houden op computers, gaat het echter ook inzetten op andere aspecten. Zo wordt er gewerkt aan een nieuw toestel voor wielrenners dat computer en fietscomputer combineert en wordt er ook ingezet op tools die automatisch het eten van je huisdier op de gepaste tijd gaan verdelen.

Acer heeft hoe dan ook een reputatie hoog te houden. In 2015 wonnen de verschillende Acer producten reeds 15 awards, in 2016 werd dat aantal meer dan verdubbeld. Met de Swift-reeks hoopt Acer dan ook die reputatie eer aan en te doen door de titelhouder van dunste laptop te zijn.

Op vlak van 2-in-1 toestellen lanceren ze binnen hun Switch-reeks niet alleen twee budgetlijnen, maar met de Switch Alpha 12 gaan ze rechtstreeks de confrontatie aan met de Surface reeks van Microsoft. “Microsoft is onze partner voor software en wij hebben goede relaties met hen op dat vlak, maar als het op hardware aankomt, doen wij het beter en goedkoper“, klinkt het zelfverzekerd bij Acer.

Goedkoper is hij alvast, maar of hij op kan tegen de Microsoft Surface Pro 4 waarvan ik nog maar net een review online heb gezet (zie hier)… Dat wil ik toch eerst eens uitproberen voor ik mij daar akkoord mee verklaar.

3. Acer Predator: de showbeesten van Acer

De Predator is de reeks waarmee Acer toont wat ze echt kunnen als ze all-out gaan. De prijsvriendelijke sfeer die je bij de meeste Acer producten vindt is echter wel ver zoek. Deze Predators zijn gamingbeesten die gebouwd zijn om hard te gamen met de beste specs die beschikbaar zijn op de markt, aan een bijhorend prijskaartje.

Dit jaar lanceert Acer een Predator laptop van ongeveer 10 000 euro. Het beestje heeft eye-tracking, een touchpad dat je kunt omdraaien tot een klavier en een stroomverbruik dat twee voedingskabels vereist… “Momenteel zijn er een 40-tal besteld, we verwachten dat we er ongeveer 250 gaan verkopen. Dit zijn toestellen die je ofwel koopt om op een beurs of event mee uit te pakken… Ofwel… ja gewoon omdat je het kunt“. Kortweg: het zijn showbeesten voor grote bedrijven om promostunts mee te doen en voor de happy few die zwemmen in het geld en dat graag showen, niet voor het plebs zoals ons.

4. De chromebook komt binnenkort met de Playstore

Chromebooks breken nog steeds niet echt door in België, maar de introductie van de PlayStore voor hen zou daar wel eens wat kunnen helpen. Voor wie het nog niet weet: Chromebooks zijn budgetvriendelijke laptops waar je alleen Google Chrome op kunt draaien via je Gmail account. Op zich kon je daarmee al best veel, maar met de integratie van de Playstore heb je binnenkort nu ook de mogelijkheid alle apps van je Android-smartphone erop te draaien, wat de deur openzet voor heel wat nieuwe toepassingen. Acer waarschuwt wel dat in het begin een deel van de apps problemen gaan hebben met de resolutie omdat ze niet ontworpen zijn voor de 11 tot 15 inch schermen van Chromebooks (wat logisch is, uiteindelijk zijn vrijwel alle Android apps momenteel ontworpen voor smartphones en tablets)

Mijn verwachtingen?

De verjaardagsgroeten van Bill Gates voor Acer, de schandalige dure Predator laptop… Dat zijn de dingen die ik ga vergeten wegens niet relevant voor mij(n budget). Waar kijk ik dan wel naar uit na dit verjaardagsevent?

Voornamelijk naar de 2-in-1 reeksen: los van het kleine scherm lijken mij dit heel interessante toestellen voor iemand die vaak on the road werkt en/of van meeting naar meeting holt. Zeker de budgetreeksen waar de prijzen variëren tussen de 299 en 350 euro zijn heel interessante opties.

In beperkte mate ben ik ook nieuwsgierig naar wat het effect gaat zijn van de PlayStore op Chromebooks. Mijn Acer Chromebook is al jaren een trouwe metgezel, maar als hij binnenkort de PlayStore heeft ga ik hem toch nog eens moeten bekijken als volwaardige laptopvervanger, denk ik.

Tot slot ben ik ook wel benieuwd naar de eye-tracking technologie. Hoewel veel mensen er nu niet meer in zien dan een gadget denk ik toch dat er meer potentieel inzit dat puur dat. Twee jaar terug heb ik de fout gemaakt om vingerscanners in smartphones af te doen als een nutteloos gadget en ondertussen is het immers een must-have in al mijn toestellen. (Toeval of niet: een van de (budget) Switch-toestellen komt ook al met vingerscanner).

Comments

comments