De Acer Liquid Jade Z is het nieuwe vlaggenschip van het merk voor de Belgische markt. Een vlaggenschip aan € 199, dat zie je natuurlijk niet vaak. Toch is het voor Acer niet buiten karakter, al jaren zet het bedrijf in op het goedkopere segment van de Android-markt. Met hun Acer Liquid Jade Z brengen ze een toestel dat zowel 4G als een degelijke camera en een 5 inch scherm combineert. Als extraatjes heb je een paar handige extra apps zoals AcerNav (gratis GPS-navigatie), een stevige batterij en in de nabije toekomst de upgrade naar Lollipop (de nieuwe Android-versie). 

Design en batterij verraden de prijs niet

Acer smartphone Liquid Jade Z Black

Geinteresseerd? Klik op de afbeelding en je kan hem via CoolBlue morgen al in huis hebben.

In tegenstelling tot sommige budgettoestellen valt de prijs niet op als je de Acer Liquid Z vast hebt. Het toestel voelt degelijk in de hand. De goedkope plastieke achterkant van zijn voorganger is vervangen door een grover aanvoelende kunststof met reliëf, waardoor hij ineens heel anders aanvoelt. Ook zet Acer zijn traditie van degelijke batterijprestaties verder, ondanks de nodige stresstesten bleven we onder de indruk van de prestaties. Zeker als je de schermhelderheid op automatisch zet, zal je bij normaal gebruik geen probleem hebben het einde van de dag te halen.

Lollipop upgrade? De Acer Liquid Jade Z is er klaar voor

De camera aan de achterzijde heeft 13MP en die aan de voorzijde 5MP, daarmee kun je zowel degelijke selfies en gewone foto’s nemen. Als een leuk extraatje is de Acer Liquid Jade Z een van de eerste om de voice-commands die Google standaard aanlevert te activeren. Zo kun je met een gesproken commando wisselen tussen de beide camera’s en als hij ‘selfie’ hoort switcht hij naar de voorzijde camera en telt hij af vanaf 3. De camera presteert meer dan aanvaardbaar voor zijn prijsklasse maar het leeuwendeel van de foto’s die we in beweging genomen hebben zijn helaas wel wat wazig. Je wilt je toestel dus wel stil houden wanneer je foto’s neemt.

Met een quadcore 1500 MHz processor en 1 GB RAM is de Acer Liquid Jade Z ook meer dan klaar voor de toekomst. Acer kondigde immers aan dat de Liquide Jade Z nog voor de zomervakantie de upgrade naar Lollipop zou krijgen. Met die specs hoort hij dat ook wel degelijk te kunnen draaien. Tijdens onze testen draaide het toestel trouwens uitstekend met uitzondering van enkele opstartproblemen van AcerNav en een lag bij de schermafbeeldingen tijdens Facebookchats (aan een hoger tempo).

Het enige nadeel is het opslaggeheugen van 8 GB waarvan je al snel 4 à 5 GB kwijt bent aan de standaard applicaties. Gelukkig kun je dit uitbreiden via micro-SD kaart tot maximaal 40 GB. Concreet betekent dit dat je bovenop de kostprijs van het toestel (€199) ook nog minimaal een kleine €25 euro moet neerleggen voor de uitbreiding van het geheugen.

Nano-sim en gratis apps om op te vallen

Opvallend aan de Acer Liquid Jade Z is dat het een budgettoestel is met nano-sim. Leuk voor wie een reservetoestel voor zoekt voor zijn iPhone, maar voor andere mensen is het misschien eerder een drempel aangezien de micro-simkaart nog altijd de standaard is op de markt.

Verder heeft Acer nog 3 apps standaard geïnstalleerd die zeker het vermelden waard zijn. Ten eerst heb je Systeemdokter en Clean Master twee apps die gebruikt worden om zowel je processor als opslagruimte vrij te maken. Aangezien het gaat om een budgettoestel met 1 GB RAM en we daarjuist al aanhaalden dat je de opslagruimte best wel uitbreidt via een SD-kaartje, is dat best wel iets handig. De Clean Master app heeft trouwens een widget die met een toets het RAM-geheugen vrijmaakt.

Ook is er een “Quick mode”, hiermee verlaat je de traditionele Android look & feel voor een scherm met grote knoppen dat je zelf wat kan indelen. Als je de smartphone alleen gebruikt om te bellen en je met een vast aantal contactpersonen zit is dit best wel handig, maar het toestel krijgt er al heel snel een “dumb”phone gevoel door. Als je bijvoorbeeld slechtziend bent is dit natuurlijk wel uitermate handig. Acer mikt hiermee vermoedelijk op de oudere doelgroep.

AcerNavTot slot heb je ook nog AcerNav er bij met twee jaar updates. Dit is eigenlijk een combinatie van de klassieke TomTom app en TomTom Place, je kunt navigeren van punt A naar B en eveneens nuttige locaties zoals restaurants of tankstations terugvinden. Het navigatiegedeelte is te vervangen door Google Maps, maar de optie om te zoeken naar nuttige locaties is wel handig meegenomen. Helaas zijn we tijdens het testen van deze app wel een paar keer op een foutmelding gestoten, maar dit zou te kunnen wijten zijn aan het feit dat het een review sample is. Persoonlijk hebben we dit niet eens gemist, maar op vakantie zou het wel een gewaarde app zijn.

Wat onthouden we van de Acer Liquid Jade Z?

  1. Kostprijs: € 199 (toestel) + €19,99 (16 GB) of €29,99 (32 GB)
  2. Voelt degelijk aan, zeker geen goedkoop gevoel
  3. 13MB camera die best wel goed presteert voor zijn prijsklasse.
  4. AcerNav als gratis TomTom bij je toestel.
  5. In blijde verwachting van de upgrade naar Lollipop

Voor zijn prijsklasse presteert de Acer Liquid Jade Z zeker goed. Facebook, bellen, Instagram, berichtjes versturen (sms, WhatsApp, Google Talk…) het verloopt allemaal vlot en je foto’s gaan ook lang niet slecht zijn zolang je smartphone niet te hard beweegt tijdens het nemen van de foto’s. De sporadische irritaties die we tegenkwamen zoals een foutmelding of veeg effect bij snelle Facebookchats zijn nog aanvaardbaar gezien de prijsklasse en het niveau van stresstesten waaraan we de Acer Liquid Jade Z hebben onderworpen. Als je een 2PK’tje koopt moet je er ook niet mee gaan racen alsof het een Lamborghini is natuurlijk.

Kortweg, Acer bevestigt met de Acer Liquid Jade Z zijn reputatie op vlak van budgettoestellen: waar voor je geld maar besef wel dat je een budgetmodel koopt.

Geïnteresseerd? Via CoolBlue kan je hem morgen al in huis hebben.

 

Comments

comments