De Alcatel Onetouch smartwatch biedt een stijlvol en uniek design voor de al even strakke prijs van € 129. Voor die prijs heb je een smartwatch met een degelijke batterij, stappenteller, een eenvoudige manier om op te laden en een schitterend touchscherm. Als nadeel moet je helaas wel inleveren op functionaliteit. In tegenstelling tot de meeste smartwatches moet je het doen met de apps die er op staan. Je kan geen extra’s online aankopen zoals dat bij de Apple Watch, Pebbles en Androidmodellen wel het geval is. Na enkele dagen merk je daar echter niets van, want de basisfunctionaliteiten zijn er en zelfs weer een beetje meer.  

Het design van de Alcatel Onetouch smartwatch: een streling voor het oog

Het eerste wat opvalt als je de Alcatel Onetouch smartwatch uit zijn verpakking haalt is het design. Op het eerste zicht ziet het er zelfs niet uit als een smartwatch. Het bandje en vooral de metalen case rond het horloge geeft een zekere luxe en kwaliteitsindruk. Onze reviewsample had een bandje met een leren look, maar er zijn verscheidene modellen.

In dit stijlvolle design zit ook een nieuwe manier van opladen verwerkt. Nergens vindt je een opening voor een micro-usb kabeltje. In de armband zelf zit een usb-uitgang verwerkt die je simpelweg moet inpluggen op een USB-poort om de Alcatel Onetouch smartwatch op te laden. Handig én functioneel, de Alcatel Onetouch smartwatch laadt bijzonder snel op en laten we eerlijk zijn: tegenwoordig is er altijd wel ergens een USB-poort in de buurt.

Als leuke extra optie kun je ook eigen foto’s instellen als achtergrond voor je horloge.

Slechts 14 apps 🙁

Alcatel Onetouch smartwatchOp zich klinkt het erg, niet? Slechts 14 apps voor een smartwatch? Eigenlijk zijn het er zelfs minder, want sommige van de ‘apps’ zijn simpele dingen zoals de schermhelderheid en vliegtuigmodus bedienen. Toch moeten wij zeggen dat we na ruim een week testen nog geen gemis hebben. Er zit immers redelijk wat in deze standaard 14 apps.

 1. Weerbericht: eerlijk: we hebben deze nooooooit gebruikt. Je kan sneller buiten kijken.
 2. Activiteitenmeter: in deze app logt de Alcatel Onetouch smartwatch je algemene activiteit, je stappen, calorieënverbruik, afgelegde afstand, tijd actief in beweging (aftellen naar het doel) en als je er aan denkt aan te klikken wanneer je gaat slapen zelfs je slaapgedrag. Kortweg, het is ook een standaardstappenteller. We missen wat mogelijkheden om te synchroniseren met externe apps zoals Fitbit of de Gezondheidsapp van Apple zelf. Dit wordt wel lichtjes goedgemaakt door een badgesysteem waar je door sportieve prestaties nieuwe badge kunt verdienen. (maar we hadden toch liever een integratie gezien).
 3. Een hartslagmeter: het is een accurate! (we hebben getest samen met de Polar A360)
 4. Een looptracker: deze logt je joggingactiviteiten
 5. Een stopwatch: nooit gebruikt
 6. De bediening van je muziekspeler op je toestel: af en toe gebruikt tijdens het pendelen
 7. Een kompas: nooit gebruikt. We hebben het zelf nooit gekalibreerd gekregen en zagen er eigenlijk ook het nu niet van in. Misschien als je een wandelaar of geocacher of…. bent?
 8. Een app om de foto-app van je smartphone te bedienen (alleen foto nemen): een keertje gebruikt uit nieuwsgierigheid
 9. Een vind-je-telefoon-app: deze laat je smartphone een geluid afspelen zodat je hem kan vinden. Echt wel handig! Maar je smartphone moet wel het geluid aan hebben staan.

De andere vijf apps dienen voor praktische settings van de Alcatel Onetouch smartwatch zoals de wijzerplaat, trillen aan/uit, vliegtuigmodus, helderheid van het scherm en eventueel de kleuren inverteren.

Via de app kan je nog enkele extra instellingen doen, zoals je targets voor de gezondheidsapp zetten, alarmen instellen en bepalen of je meldingen wilt krijgen voor de afspraken in de agenda. Een heel leuke extra is ook dat je je Alcatel Onetouch smartwatch kunt instellen om je te waarschuwen als je smartphone uit bereik gaat.

Wat hebben wij geleerd hier? Eigenlijk gebruiken we onze smartwatch nog steeds vooral om berichtjes en reminders te lezen. De extra functies zoals een hartslagmeter zijn leuk meegenomen maar we hadden ook zonder kunnen doen. Niettemin biedt de Alcatel Onetouch smartwatch ze aan voor veruit de scherpste prijs in smartwatchland.

Alcatel Onetouch smartwatch in gebruik

In het begin hebben we even moeten zoeken hoe je het armbandje correct moest sluiten maar we hebben meer tijd nodig gehad om een account voor de Alcatel Onetouch smartwatch aan te maken. Waarom je die account nodig hebt is ons nog steeds wat onduidelijk, wij herinneren ons vooral problemen met de Google login en maakten uiteindelijk eentje via een ander mailadres dat dan weer perfect werkte.

De meest gewaardeerde functies / eigenschappen waren ongetwijfeld:

 • Het instellen van je eigen achtergrond: iedereen voegt graag een persoonlijke touch toe
 • De meldingen wanneer de smartphone buiten bereik was. Op die manier verlaat je het huis niet meer zonder je smartphone (en moet je niet halfweg terug keren).
 • Het lezen van smsjes, Facebook berichtjes en mails via je de smartwatch. We waarderen ook enorm de mogelijkheid om deze selectief aan en uit te zetten. Elke melding van Facebook krijgen op de smartwatch werd immers al snel vervelend.
 • De vloeiende en  intuïtieve bedieningen van het touchscherm.
 • De heldere kleuren van het scherm en het design in het algemeen. Vooral de herhaaldelijke opmerkingen van vrienden en collega’s dat ze de Alcatel Onetouch smartwatch al snel het dubbel of driedubbele van de effectieve prijs hadden gegeven spreekt boekdelen.

Samenvattend: meer dan waar voor zijn geld

Voor € 129 heb je met de Alcatel Onetouch smartwatch een horloge dat hoogstwaarschijnlijk aan al je smartwatchwensen zal voldoen. Je zal geen beter smartwatch vinden in deze prijsklasse. Je moet geen schrik hebben van de beperktheid van de apps, want zoals we al gezegd hebben eigenlijk biedt dit horloge alles wat je nodig hebt.

Meer info? Bezoek de website van Alcatel Onetouch België

Comments

comments