De Bancontact app klom verrassend snel omhoog in mijn lijstje van meest gebruikte apps. Het biedt dan ook een onmiskenbare meerwaarde om vlug kleine schulden te vereffenen zonder in te leveren op veiligheid. Mogelijk heb je de reclamespotjes al gehoord waar mensen vlug hun vrienden vragen hun app boven te halen als ze niet kunnen bijleggen of terugbetalen wegens geen cash? Welnu, dat is een van de eerlijkste reclamespotjes, want de Bancontact app doet ook enkel en alleen dat. Gratis, veilig en vlug, zolang iedereen de app heeft natuurlijk.

Bancontact3

Eenvoud siert

Het concept van de app is, net als het gebruik erven trouwens, bijzonder eenvoudig en dat is ook een van haar grote charmes. Nadat je de app hebt geïnstalleerd (klik onderaan ons artikel op de link naar Google Play of de App Store als je dat nog niet hebt gedaan), moet je eerst via een kaartlezer (die je ook al gebruikt voor online bankieren) je bankkaart koppelen aan de app. Op dat moment zul je ook een pincode van vier cijfers moeten ingeven. Nadien voldoet die pincode om transacties te laten verlopen via de app, zolang je vrienden de app hebben en/of de site waar je je online aankopen doet de app ondersteund wordt, zal je nooit meer met die kaartlezer moeten sukkelen.

Ontvangen en betalen met de Bancontact app

Laten we de werking uitleggen met het meest aangename scenario, namelijk geld krijgen. Eens je de app hebt gelinkt aan je bankkaart, krijg je bij het openen de keuze tussen betalen en ontvangen. Wanneer je op “ontvangen” klikt, wordt je gevraagd om het bedrag in te geven. Daarna verschijnt er een QR op je scherm. De andere zal op zijn toestel dan kiezen voor de optie “betalen”. Hij of zij zal onmiddellijk een scherm krijgen dat vraagt de QR-code op jouw toestel in te scannen. Eens dat gescand is, verschijnt op het scherm van de andere het bedrag dat je vraagt en de knop bevestigen. Bevestigen, pincode ingeven en…. Poef, jullie krijgen beiden een bevestiging op jullie scherm dat het allemaal correct verlopen is. Het wordt tegelijk verwerkt op de bankrekening gekoppeld aan je bankkaart.

Recent zijn er ook al websites opgedoken die deze app gebruiken bij het afrekenen. Je krijgt de keuze tussen het traditionele betaling met de bankkaart en kaartlezer, of het inscannen van de QR code. Handig, want het gaat een stuk sneller en je moet niet meer die kaartlezer bij de hand hebben. Winkeliers hebben ondertussen ook de mogelijkheid om betalingen te laten verlopen via ofwel een QR-code die op het toestel in de winkel verschijnt of die mee afgeprint wordt op de rekening.

Bancontact4Hoe veilig is de Bancontact app?

Op zich is de Bancontact app even veilig als je gewone bankkaart. Alles hangt immers vast achter een code en de app zelf slaat geen persoonlijke gegevens van je op. Zelfs als je smartphone gestolen wordt kunnen de dieven niets met de app beginnen zonder je pincode. De enige bedenking, die ook vermeld wordt in de FAQ van de app, is het gebruik op een gejailbreakte iPhone. Normaal ben je nog steeds veilig, maar na die jailbreak kan Bancontact dus ook geen veiligheid garanderen.

Bancontact5Gewoonweg handig, eenvoudig en veilig

De Bancontact app kun je moeilijk anders samenvatten dan handig, eenvoudig en veilig. De enige vereisten zijn dat iedereen de app geïnstalleerd heeft en dat er internetverbinding is. Enja er is zelfs een versie voor Windows Phone. Deze Bancontact app biedt een eenvoudige en veilige manier om kleine afrekeningen onder vrienden te regelen en naar de toekomst toe zelfs online betalen op websites en gewoon op restaurant of in de winkel.

Download_on_the_App_Store_Badge_NL_135x40 google_play_dutch WPS_Download_Badge_NL_black

 

Meer info vind je hier.

Comments

comments