De KEF M400 (€ 249) en M500 (€ 299) zijn de eerste headsets van het merk KEF die onze reviewbank passeren. Zij brengen een mooi design, aangevuld met de praktische eigenschap dat ze inklapbaar zijn. De geluidskwaliteit is zeker niet mis voor hun prijsklasse maar in beide gevallen laat de geluidsisolatie ons helaas een beetje in de steek bij het pendelen.  Een spijtig detail is ook dat de bediening via de M400 en M500 alleen voorzien is voor iPhone en iPad. 

Design dat aanspreekt, doch geen geluid tegenhoudt

KEF M500

KEF M500

Beide modellen hebben een elegant design dat ons zeker wel aanspreekt. Niet alleen is het een degelijk en stevig ontwerp, het oog lust ook wel wat en krijgt dat ook bij beide modellen. Voor de KEF M400 kun je kiezen tussen wit, zwart, oranje en blauw, terwijl je bij de KEF M500 de keuze hebt tussen zwart, wit en zilver. Nu je moet natuurlijk wel voor dit design zijn. Voor mensen met een uitgesproken (rechtopgaande) haarstijl kan een dergelijk design wel eens problemen opleveren.

Wanneer we zeggen dat het géén geluid tegenhoudt, maken we ons misschien schuldig aan lokvogeltechnieken in onze titel. Toch zal het even wennen zijn als je komt van een in-ear set zoals wij gebruiken tijdens het reviewen op de trein. De algemene omgevingsgeluiden worden wel (nipt) weggefilterd maar babbelende medereizigers blijven doorklinken.

In het dagelijks gebruik

Met het design komt een zekere toename in omvang, zeker vergeleken met de lichtere headsets die we gewoonlijk gebruiken. Dankzij de inklapbaarheid blijft het echter relatief simpel om zowel de KEF M400 als M500 mee te nemen. Als je een iOS-gebruiker bent, zit je ineens goed voor zowel microfoon als bediening, maar als je een Android- of Windows Phone-gebruiker bent, val je naast de boot. Op de Android-toestellen werkte de microfoon altijd wel maar het volume bedienen lukte slechts op een van de drie toestellen.

KEF M400 vs M500

KEF 400

KEF 400

Naast de € 50 euro zijn de verschillen niet zo bijster groot. De M400 heeft een schuim rond de oren dat zich na verloop van tijd naar je oorschelp zou zetten waar de M500 dan weer buigzame oorkleppen heeft en een hoofdband die zich op termijn zou aanpassen aan je hoofdvorm. (In beide gevallen hadden we te weinig tijd om er iets van te merken voor de review samples terug gestuurd moesten worden). Daarnaast heeft de M500 een platte kabel. Dit kom eerder gewoon raar over dan als een pluspunt voor ons, maar die gaat natuurlijk iets minder snel beschadigd geraken.

Eindoordeel

Qua Prijs/kwaliteit zitten zowel de M400 als M500 wel goed, hoewel we de indruk hebben dat de M500 niet genoeg extra’s naar de tafel brengt om de extra € 50 te verantwoorden. De geluidskwaliteit mag er zeker wel wezen en als je niet op zoek bent naar volledige geluidsisolatie zit je eigenlijk wel goed met deze KEF’s in deze prijsklasse. Je moet alleen wel fan zijn van het desgin, wat in ons geval niet onverdeeld het geval was helaas. We hebben echter ook spontane complimenten over de KEF’s gehad van collega’s, dus smaken verschillen blijkbaar.

Overtuigd? Klik hier en je kan via Coolblue waarschijnlijk morgen al jouw eigen headset geleverd krijgen.

Comments

comments