Loot Crate is een cadeautje dat je aan jezelf geeft. In ruil voor een maandelijks bedrag krijg je elke maand een “Loot Crate” toegestuurd. Je weet nooit op voorhand wat je Loot Crate inhoudt, je weet alleen een algemeen thema en de garantie dat de inhoud meer waard is dan wat je er los voor zou betalen. Het concept bestaat al sinds 2012 in Amerika maar is nu ook al enkele maanden beschikbaar in België. We lieten ons alvast verleiden tot een Loot Crate test-run en waren slechts lauw enthousiast. 

Via de website www.lootcrate.com kun je je inschrijven. Op zich is de inschrijving maandelijks en kun je dit ook elke maand opzeggen, maar afhankelijk van de termijn die je kiest, verandert de prijs uiteraard.

Wat kost Loot Crate?

  • Wil je maandelijks kunnen opzeggen, dan kost het je €27 per maand
  • Bind je je voor drie maanden, dan leg je maandelijks €25 bij.
  • Geniet je van kortingen en ga je ineens voor een half jaar? Dan kost het je maandelijks maar €24.
  • Wil je het zo goedkoop mogelijk? Dan kun je je voor €23 per maand een heel jaar abonneren én dan krijg je er zelfs een extra cadeautje bij.

Je krijgt de garantie dat de inhoud van de doos meer waard zal zijn dan €27. Dat staat natuurlijk wel ter discussie, want een aantal van de items die er in zitten zijn “Loot Crate exclusive”. Dat maakt het natuurlijk nogal moeilijk de echte waarde vast te stellen. Bij collectables kun je altijd discussiëren over de echte waarde van de items.

Wat steekt er nu in zo een Loot Crate?

Wij bestelden de Loot Crate van oktober. Deze had als thema “Time” en de promo’s hadden al verraden dat we ons aan wat “Back To The Future” en “Doctor Who” merchandise gingen mogen verwachten. Na een goede 3 à 4 weken ontvingen wij onze Loot Crate. Concreet vonden we het volgende hierin:

IMG_1244Een Loot Crate exclusive Funko figuurtje van Dr Emmett Brown uit Back To The Future. Funko figuurtjes zijn zeker vlak nadat ze uitkomen niet zo goed in waarde te schatten. Maar op eBay zien we deze nu verschijnen voor prijzen tussen de $5 en $20.

IMG_1246Verdergaand op de Back To The Future films vinden we ook een officiële (met certificaatje) replica (op schaal) van het Hoverboard uit Back To The Future II. Ook dit hebbedingetje zien we op eBay passeren met gelijkaardige prijzen als het Funko figuurtje.

IMG_1248Als laatste van de echte gadgets hebben we nog een “Sonic spork” voor de Whovians onder ons. Dit is een samenvoeging van de sonic screwdriver van de 11de en 12de doctor en een “spork”, wat op zijn beurt weer samenvoeging van een vork en lepel is. Let op het officiële logo van de Doctor Who shop, weer gaat het om een echt exclusief item. De online prijzen variëren tussen de $5 en $20, met af en toe een uitschieter naar $25.

IMG_1250Voor diegenen die zich “Bill & Tedd’s excellent adventure” nog herinneren (voor zij die het niet kennen, het is geen groot gemis): daar kwam ook tijdreizen in voor en dat was voor Loot Crate genoeg reden om hier een t-shirt aan te wijden. Zoals je misschien al doorhebt van de ondertoon, laaiend enthousiast waren wij niet over deze film… Dus veel toegevoegde waarde heeft het t-shirt voor ons ook niet.

IMG_1249Tot slot is er nog de afsluiter, een button om te bewijzen dat je deelgenomen hebt aan de Loot Crate en een klein boekje met wat extra info over de items en aanverwante fandoms.

Loot Crate: we are not impressed

Wij vonden het alvast niet de geeky surprise waar we op gehoopt hadden. Als je een Funko verzamelaar bent, zal je er sowieso wel je plezier uit hebben, gewoon omdat er exclusieve Funko’s inzitten. Ook als je een verzamelaar bent, zullen de andere exclusives je ongetwijfeld aanspreken. De vraag is echter of het je de maandelijkse kost waard is. Een snelle zoektocht online leert ons dat je de meeste items erna ook nog online kunt kopen. Je geeft dan minder uit en hebt alleen waar je zelf geïnteresseerd in bent.

Aan de pluskant, het is wel eenvoudig je abonnement op te zeggen, dus ze zijn wel eerlijk. Je kan het altijd eens een keer proberen en opzeggen als het je niet bevalt.

Vertrouw je het niet om zo internationaal te gaan? Geen probleem, de Antwerpse winkel FANS heeft het concept van Loot Crate immers (min of meer schaamteloos) overgenomen en verkoopt voor €35 ‘Fansboxen’ (€30 + €5 verzending als je het niet zelf komt oppikken). In die dozen zitten ook steeds vijf items en als we de foto’s op hun site mogen geloven zit je daar ook steeds goed op vlak van meerwaarde per item.

Kort samengevat: Loot Crate is een leuk concept en de organisatie erachter is betrouwbaar, maar wij vonden het niet de maandelijkse kost waard. Toegegeven, wij zijn ook eerder techgeeks dan fandomsgeeks. Gewoon omdat het niets was voor ons wil niet zeggen dat het voor jou niet totaal de moeite kan zijn, hoewel we je toch aanraden het alternatief van FANS uit Antwerpen ook te bekijken.

Comments

comments