De Matebook was het grote nieuws van Huawei op MWC16. De Chinese smartphone-grootmacht lanceert uit het niets een toestel dat de bestaande markt van Windows-toestellen op zijn kop zou kunnen zetten. Ze maken komaf met het traditionele gesleur van laptopladers doordat ze deze vervangen door USB-C kabels en zetten hun Matebook op een prijs die de Surface (Pro) reeksen van Microsoft gewoon tackelt op instapkost. Daarnaast wordt het toestel aangevuld met een heel resem van Huawei-accesoires: toetsenborden, cases, koptelefoons en een touchpen.

Wat is de Matebook nu concreet?

Matebook HuaweiDe Matebook is een 12-inch tablet, draaiend op Windows 10. Via een aanklikbaar (en apart bij te kopen) toetsenbord maak je er ineens een laptop van. Toegegeven, ze zijn de mosterd duidelijk bij de Surface van Microsoft gaan halen, hoewel we eerlijkheidshalve moeten toegeven dat we nu ook niet veel alternatieve benaderingen zien. Beter goed gestolen dan slecht uitgevonden toch?

Ze hebben het trouwens ook niet echt gestolen want Chris Cock, niet bepaald de laagste in rang bij Microsoft, stond mee op het podium om te vertellen hoe ze het samen ontworpen hadden. Microsoft blijft zwaar inzetten op Windows 10 en een speler als Huawei die dergelijk toestel en bijhorende accesoires lanceert is natuurlijk goed nieuws voor hen.

Wat moet je weten over de Matebook?

 • Het is een 12 inch tablet met touchscreen, je moet een bijhorende toetsenbord van € 149 bijkopen om hem als laptop te kunnen gebruiken.
 • De batterij zou volgens Huawei 10 werkuren meegaan. Eerst zien en dan geloven, maar de batterij van hun Nexus 6 steunt de theorie dat ze zoiets waar kunnen maken.
 • De lader is een USB-C kabel, net zoals voor de nieuwe generatie smarpthones (Nexus 6, Lumia 950..). Er verdwijnt dus een extra lader en adapter uit je verzameling en dat kunnen we alleen maar toejuichen.
 • Je kan best ook wel een dock (€ 99) bijkopen om onder meer extra USB-poorten en een extern scherm toe te voegen.
 • Huawei heeft een headset speciaal voor de Matebook ontwikkeld. Deze kun je ook via de Matebook opladen. (prijs nog net bekend)
 • Daarnaast is er ook een Huawei stylus (€ 69) voor de Matebook, deze kun je ook gebruiken als laserpoint of om door te klikken tijdens bv. Powerpoint-presentaties.
 • Er is reeks een resem aan hoesjes en accessoires ontworpen. Keuze genoeg om te individualiseren.

Effectieve prijs van de Matebook? Instapmodel aan € 1047

Wel dit zijn de verschillende modellen die momenteel aangekondigd zijn:

 • Matebook cases6thCore™m3 – 4 GB – 128 GB aan € 799
 • 6thCore™m3 – 4 GB – 256 GB aan € 949
 • 6thCore™m5 – 8 GB – 256 GB aan € 1149
 • 6thCore™m5 – 8 GB – 512 GB aan € 1349
 • 6thCore™m7 – 8 GB – 256 GB aan € 1599
 • 6thCore™m7 – 8 GB – 512 GB aan € 1799

Daar moet je wel nog steeds tellen dat je best ook het toetsenbord en de dock erbij koopt, wat respectievelijk nog eens € 149 en € 99 toevoegt aan de prijs. Dus je vertrekt van een goede € 1049 als basismodel. Dat basismodel gaat trouwens wel voldoen voor een goed deel van de markt.

Wat denken wij van de Huawei Matebook?

Het is wat raar om een Microsoft VIP mee een speech te zien geven voor een product dat eigenlijk hun eigen Surface reeks onderuit haalt, maar het is natuurlijk een gunstige ontwikkeling voor de consument. Momenteel is de Matebook nog wel wat prijzig, maar voor de business (en daar mikt Huawei op in eerste instantie) is het zeker een interessante keuze. Als de Matebook de trend van gelijkaardige toestellen volgt, zullen er binnen dit en 2 jaar ongetwijfeld betaalbare varianten voor de doorsnee consument zijn.

Dit is onze eerste indruk na het persevent en gebaseerd op het persbericht en onze eerste indrukken. Voor meer info hou je best GeekyTown in de gaten of kun je terecht op de site van Huawei

 

Comments

comments