De Nexus 6P een beest van een smartphone. Het is met zijn 15,94 x 7,78 x 0,73 cm niet alleen fysiek een van de grootste smartphones op de markt, ook op vlak van batterij kunnen slechts enkele de 3450 mAh Nexus 6P overtreffen. Helaas gaat het reuzescherm daar het voordeel soms teniet doen. Een groter scherm verlichten kost ook meer energie. Ook op vlak van gebruiksgemak moet de Nexus P6 niet onderdoen, maar ook hier steekt de grootte tegen. Een heel lichte versie van Android 6.0 brengt weliswaar de charmes van Google’s mobiele OS naar buiten en dankzij de vingerscanner op de rugzijde kun je hem vlotjes ontgrendelen, maar als je je smartphone niet in je zak kunt steken zonder ongemak steekt dat al snel tegen. 

De Nexus 6P moet voor weinig toestellen onderdoen momenteel: de batterij, de processor, de meeste recente versie van Android… Hij heeft het allemaal. Wat ook wel mag voor het bijhorend prijskaartje: een 32 GB model heb je voor € 609 € 479 en voor de 64 GB versie tel je al snel € 649 neer. Veel voor € 50 euro zeg je? Wel, denk toch nog maar eens goed na want een SD-kaartje om het geheugen mee uit te breiden is geen optie.

Waarom kiezen voor de Huawei Nexus 6P?

Huawei Nexus 6P

Interesse in de Huawei Nexus 6P? Klik op de afbeelding en je kan hem morgen al in huis hebben via Coolblue.

Ten eerste is het een Nexus, dit is een reeks van Android smartphones gemaakt in opdracht van Google, die uiteindelijk Android zelf ontworpen heeft en verder ontwikkelt. Hoewel de producent bij elke versie verandert, heb je dus wel steeds de garantie dat je een puur Android-toestel rechtstreeks van de bron hebt. De voorgaande versie van de Nexus 6, ontworpen door Motorola, was niet bepaald een overdonderend succes dus Google heeft Huawei zeker niet de kantjes eraf laten lopen en het is een krachtpatser geworden.

De batterij (3450 mAh) is een beest zoals je bijna nergens gaat terug vinden op de markt (hoewel Acer recent een budgettoestel met een 4000 mAh aankondigde). Dat hebben we ook gemerkt tijdens het testen: zorgen maken over je batterij, wat was dat weer? Toegegeven, we weten dat sommige mensen ervaren dat hun gebruikstijd minder lang is dan ze gewend zijn. Vermoedelijk zal dat ook wel iets te maken hebben met het feit dat een groter scherm ook leidt tot meer gebruik op meer intensieve manieren (games, foto’s, fimpjes, langer chatten…), zeker in de eerste dagen. Die extra grote batterij kun je trouwens ook extra snel opladen dankzij de nieuwe USB connector (type C).

Ook het scherm is zeker iets om over naar huis te schrijven: het is op zich al gigantisch met zijn 5,7 inch. Toch is het de kwaliteit van het scherm dat een nieuwe standaard in de markt probeert te zetten. Een AMOLED scherm met Quad HD, 1440 x 2560 pixels en 518 ppi… Het zegt de meesten onder ons waarschijnlijk niets, maar geloof ons gewoon: het komt er op neer dat je onderweg even goed foto’s, films en series kunt bekijken als thuis op je computer of tv. Het grootste probleem zal zijn om beeldmateriaal te vinden dat die kwaliteit aanbiedt.

De vingerscanner op de achterkant, verder bouwend op een concept dat concurrent LG als een van de eerste lanceerde, is duidelijk een schot in de roos. Het werkt gewoon vlot. Al snel kweek je een gewoonte waarbij je je Nexus P6 uit je zak haalt of gewoon al maar vastneemt zodat de vinger op de scanner ligt en je kan beginnen. Het is helaas wel niet bruikbaar als het toestel op zijn rug op de bureau ligt, dan moet je hem ofwel opnemen ofwel werken met een andere ontgrendelingsmethode (zoals de figuur maken of pincode).

Tot slot is het natuurlijk ook een puur Android-toestel, en dat werkt gewoon leuk vinden we. Als je toch niet tevreden bent met de pure Android-ervaring kun je natuurlijk nog altijd zelf een andere launcher erop zetten.

Waarom niet kiezen voor de Huawei Nexus 6P?

huawei nexus 6p

Interesse in de Huawei Nexus 6P? Klik op de afbeelding en je kan hem morgen al in huis hebben via Coolblue.

Hij is groot, op het randje van ellendig groot. Na een tijdje wende het wel hem in de (broek)zak te hebben steken, maar het bleef gewoon vervelend te weten dat een stuk van je gsm nog uit je broek steekt (en ja, je zal daar opmerkingen over krijgen) en in het borstzakje van je hemd past hij helemaal al niet. Dat gezegd zijnde, als je een handtas of vest/jaszak hebt om het hem in te bewaren, dan valt dat wel mee…. En mogelijk zijn wij de enige die vinden dat die grootte zo stoort (laat het gerust weten in de comments als je het anders ziet).

De camera klinkt indrukwekkend met zijn 12,3 MP maar de prestaties mochten voor ons soms toch wel een stukje beter. Beeldstabilisatie was bijvoorbeeld een leuke geweest en de prestaties van de flits in het donker waren gewoonweg teleurstellend.

Tot slot is een van de voordelen ook zijn nadeel: de nieuwe USB-C-kabel laadt inderdaad veel sneller op en heeft net zoals de lightning adapter van Apple geen boven- of onderkant (je kan het hem er dus niet verkeerd insteken). Nadeel is wel dat al je oude micro-usb kabels en docks ineens rijp zijn voor de vuilnisbak, tenzij je wil investeren in adapters. Dan heb je natuurlijk nog het prijsverschil tussen een adapter en kabeltje… Helaas zal dit hoe dan ook een onvermijdelijk gegeven zijn voor de toekomst, want traag maar zeker zal dit de nieuwe standaard worden.

Huawei Nexus 6P eindoordeel: toppertje voor de kenners, te veel prijzige Android-glorie voor de rest van ons

De batterij, slanke Android-versie en vingerscanner brengen samen een geweldige gebruikerservaring. Aangezien de doorsnee foto’s, met uitzondering van die ’s nachts, nog wel aanvaardbaar waren en het scherm een zaligheid was, kunnen we de Nexus 6P best wel een droom van een smartphone noemen, was het niet geweest voor zijn omvang en het prijskaartje.

De Nexus 6P is voor een hardcore gebruiker zeker zijn geld waard, op voorwaarde dat die kan leven met de omvang van het toestel in gebruik. Voor de lichtere smartphonegebruiker vrezen we echter dat de Nexus 6P te veel Android-kracht en -glorie levert om binnen hun budget een geschikt toestel te zijn. Zij kijken beter uit naar de toestellen in andere prijsklasses aangezien een Nexus 6P voor het even nuttig gaat zijn als een racewagen in de bebouwde kom.

Update 26 november 2016: aanpassing prijs

 

 

Comments

comments