Pokémon Go is een feit. Na jaren van geruchten en talloze illegale simulators brengt Nintendo eindelijk Pokémon naar de smartphones. Pokémonfans gooien hun Nintendo DS echter best nog niet in de vuilnisbak want het gaat zeker niet om een kopie van het klassieke Gameboy/Nintendo-spel dat al aan zijn zoveelste incarnatie zit. Pokémon Go jaagt je de straat op om de Pokémon in de echte wereld te gaan vangen, met behulp van de GPS van je smartphone uiteraard. 

Pokémon Go werd ontworpen door Niantic, Inc.,  hetzelfde bedrijf dat het populaire location based spel Ingress voor Google ontwikkelde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Pokémon Go die trend volgt. Afhankelijk van waar je GPS je plaatst kun je andere Pokémon tegenkomen en vangen. Met die gevangen Pokémon kun je dan ook vechten tegen andere trainers die je tegenkomt (maar dan letterlijk, mensen die in de buurt wandelen) of samen deelnemen aan special events (in het filmpje tonen ze bijvoorbeeld een groepsevent om de legendarische Pokémon MewTwo te vangen).

WAARSCHUWING: Pokémon Go gaat gepaard met een reële kans op fysiek sociaal contact!

Als Pokémon dezelfde richting als Ingress uit gaat mogen we ons in 2016 dus verwachten aan wereldwijde events waar mensen fysiek samen komen om het spel te spelen op een locatie die Nintendo bepaalt. Uiteraard een geweldige manier om events te promoten, zo zou Nintendo het bijvoorbeeld kunnen regelen dat zeldzame Pokémon alleen verschijnen op hun events of op zijn minst events waar hun stand staat of waar ze sponsor zijn. Los van die commerciële kans voor Nintendo is het natuurlijk wel een mooie gelegenheid om van die (volgens sommige o zo) ‘asociale’ smartphone een hulpmiddel te maken om buiten te komen en nieuwe mensen te ontmoeten.

Dat is dus niet de ergste deal toch? Let wel, de eerste artikels online vermelden de kans op in-app aankopen en dat kan misschien wel al eens snel oplopen… Nu, we gaan daar niet over oordelen voordat we de app gezien hebben en dat is nog even wachten helaas. (Dus je kan ons beter liken op Facebook en volgen Twitter zodat je de volgende artikels hierover zeker niet mist 😉 )

Pokémon Go plus, want Nintendo moet toch iets kunnen verkopen?

Maakt deze badge binnenkort zijn opkomst in het straatbeeld?

Maakt deze badge binnenkort zijn opkomst in het straatbeeld?

Naast de in-app aankopen is er ook nog de Pokémon plus tracker. Van de eerste online omschrijvingen kunnen we afleiden dat het waarschijnlijk niet veel meer is dan een wearable (je kan hem op een armbandje vastmaken of vastpinnen op je kledij) die het spel wat makkelijker maakt door te beginnen knipperen als er iets in de buurt gebeurt binnen het spel. Als je per ongeluk een steegje passeert waar Charmander uithangt of je wordt uitgedaagd door een passerende trainer zal het dus beginnen knipperen bv.

Goed, het zal ongetwijfeld wel zijn meerwaarde hebben, maar ook hier is weer wachten tot de app uitkomt en de Pokémon Go plus in de winkels ligt.

De duistere steegjes in!!! In 2016 ergens toch…

Samenvattend: Nintendo heeft met onderstaande trailer tienduizenden, misschien zelfs honderdduizenden Pokémonfans wereldwijd aan het kwijlen gebracht. Helaas zijn ze lekker vaag voor de lanceerdatum met hun “launch in 2016” statement. Het zal dus nog even duren eer je je moet afvragen of die Pokémon nu echt het waard is dat duister steegje in het dorp, verlaten hoekje van het bos of het vluchtelingendorp in Brussel binnen te wandelen… (Maar laten we eerlijk zijn, je gaat het doen want You gotta catch ‘em all right? )

Het concept ziet er leuk uit en er is ongetwijfeld een grote doelgroep voor. Van de jeugd van nu tot de generatie die destijds opgroeide met de Charmander, Bulbasaur en Squirtle. Als je niet weet wie dat zijn, Google het in plaats van te vragen in de comments want dan voel ik mij weer oud). Andere bedenkingen, angsten en wensen kun je wel kwijt in de comments hieronder :).

ingresspokemonUpdate (11/09/15): nog dit jaar zou een gesloten beta test starten en ook Ingress maakt nu actief reclame voor Pokémon Go. Het is dus mogelijk dat Ingress spelers een streepje voor hebben. Hardcore fans willen dan ook overwegen om (als ze dat nu niet al doen) een Ingress account aan te maken en daar nog als actieve speler zich te profileren. 

Comments

comments