Pokémon Go is ondertussen een stevige hit aan het worden. Voor de goede orde verzamelen we even een aantal tips en weetjes die voor elke (beginnende) speler van pas kunnen komen.

1. Combineer lucky eggs, incenses, lures met gymgevechten en goed getimede evoluties of eieren die uitkomen

In het spel heb je drie items die je kunt gebruiken:

 • Lucky eggs: deze verdubbelen voor een half uur alle XP die je opdoet.
 • Incense: dit lokt voor een half uur extra Pokémon naar jouw locatie, andere spelers genieten hier geen voordeel van (dit effect komt bovenop dat van een lure).
 • Lure: een lure module kun je in een Pokestop steken, waardoor voor een half uur Pokémon zich aangetrokken voelen tot die Pokéstop. Als je twee of meer Pokestops hebt die elkaar overlappen dan telt dat effect ook door. Daarom zijn plaatsen zoals het Rivierenhof (Deurne), Meylandt (Heusden-Zolder), MAS (Antwerpen), parken in Brussel en Gent en het pleintje in Peer enorm populaire locaties. Dit is wel een globaal effect waar andere spelers ook van genieten, dus wees niet verbaasd als je naast Pokémon ook medespelers aantrekt! (jup, een kans om te socializen). Zoals al gezegd, als je gelijktijdig een incense gebruikt, telt die laatste bonus er bovenop maar dan wel alleen voor jou.

Het is geen toeval dat deze items alledrie een half uur duren, ze gelijktijdig gebruiken is dan ook ideaal. In de tijd dat je geen Pokémon aan het vangen bent, kun je ofwel Pokémon laten evolueren met candies of gymgevechten doen. Alle XP die je hiervan krijgt wordt immers ook verdubbeld. Zeker wanneer het een nieuwe Pokémon is voor je Pokédex telt dat door (vooral als beginnende speler) want dan krijg je 1000 in plaats van 500 experience punten (XP) voor die nieuwe inschrijving in je Pokédex. Als je tegelijk het nog zo kunt timen dat er wat eieren uitkomen of dat je wat ervaring kunt opdoen met gymgevechten of zelfs gyms te veroveren, zal je al snel je level omhoog zien gaan.

2. Je krijgt meer ervaring als je met meerdere tegelijk een gym aanvalt

team gevecht in Pokémon go

Zie je de Slowpoke op de achtergrond? Dat is een tweede speler die meevecht.

Ben je aan het vloeken omdat een gym te sterk is voor jou alleen? Welnu, Pokémon Go wil dat je sociaal bent en laat je daarom toe een gecoördineerde aanval uit te voeren met maximaal drie spelers. Je moet gewoon samen de gym aanvallen en je ziet na een tijdje de Pokémon van de andere spelers op de achtergrond van het gevecht. Ineens weegt die het niveauverschil tussen jouw Pokémon en die van de gym al een stuk minder door (uiteindelijk vechten jullie in totaal met 3 keer 6 Pokémon tegen meestal hooguit 4 of 5 Pokémon).

Als bonus zal je ook meer ervaring krijgen voor een groepsaanval dan wanneer je alleen een gym aanvalt. Je ziet, Nintendo wil echt dat je samenwerkt.

3. Werk samen met teamgenoten om gyms te claimen, anders ben je ze zo kwijt

Wanneer je zelf een gym claimt wordt deze standaard level 2, wat wil zeggen dat er twee Pokémon in kunnen. De volgende teamgenoot die passeert kan er dus nog eentje in kwijt, maar de 3de moet eerst nog trainen in de gym (met een van zijn Pokémon tegen alle andere reeds in de gym) zodoende dat de gym een level 3 wordt (de volgende moet dan weer trainen tot level 4… je snapt het wel).

Als je zelf een gym claimt en achterlaat met een Pokémon is het voor de volgende speler die niet van jouw team is redelijk simpel je eruit te gooien. Hij of zij mag immers zes Pokémon gebruiken. Zelfs als er al toevallig al een tweede Pokémon inzit…. Veel moeite zal het hem niet kosten.

Als je echter wat coördineert onder je teamgenoten in de streek kun je een gym al snel op level 4 of hoger krijgen.

 1. Zet niet dadelijk je sterkste Pokémon in de gym, kijk onder je groepje welke 2 de zwakste Pokémon hebben die in de gym zullen blijven.
 2. Train de gym tot het volgende level tegen die zwakkere (dat is makkelijker voor jullie) en voeg dan weer een nieuwe toe, rekening houdend met het feit dat je deze best nog moet verslaan als je de gym nog snel een level hoger wilt.

Opnieuw, Nintendo wil echt dat je dingen samen doet.

Extra tip: als je denkt dat je op het punt staat gyms te verliezen of je merkt dat je teamgenoten Pokémon terug krijgen die jullie eerder samen geplaatst hebben is dat misschien het moment om in de shop je coins te gaan opeisen voor de dag. Als de zwaktste Pokémon al naar huis gestuurd is, is de kans groot dat die gym snel niet meer van jouw team zal zijn. Je kan die coins maar één keer opvragen om de 22 uur, dus je wilt dit doen als het aantal gyms waarin je een Pokémon hebt zo hoog mogelijk is. Per Pokémon die een gym verdedigt krijg je immers 10 coins en 500 stardust

4. Werk samen met andere teams om elkaar te helpen levelen

nintendo outside

Je kan zeggen wat je wil. Achteraf bekeken lijkt het toch dat Nintendo al sinds 1996 probeert ons socialer te maken door Pokémon.

Het systeem is simpel, je zoekt iemand van een ander team (idealiter 1 van elk team of 2/3 van 2 teams) en gaat naar een kalme gym.

 1. Eerst clean je de gym zodat die geclaimt kan worden door iedereen
 2. Iemand claimt de gym met een belachelijk zwakke Pokémon
 3. Het andere team / de twee andere teams vallen met echte Pokémon aan en cleanen de gym
 4. Ga terug naar stap 2

Op deze manier krijgt iedereen ervaring:

 • Gymgevechten met twee spelers of meer
 • Het om beurten claimen van een gym
 • Omdat je er zwakke Pokémon inzet gaat het relatief snel zonder dat je te veel potions moet verspillen

Combineer dit eventueel nog met een lucky egg om de ervaring te verdubbelen.
Ja hoor, zelfs samen werken met een concurrerend team kan soms rendabel zijn! Het is niet omdat je tegen elkaar strijdt in het spel dat je in het echt elkaar moet dwarsliggen!

Geschiedenislesje: Dit is een techniek die in Ingress (de voorloper van Pokémon Go) vaak toegepast werd. In sommige landen werden sommige zones zelf uitgeroepen tot “training areas” waar men gevraagd werd geen hoge level-toepassingen te gebruiken zodat vooral beginnende spelers snel konden levelen.

5. Gebruik Facebookgroepen en aanverwanten om te coördineren

Je zal als beginnende speler maar geen vrienden hebben die de waarde van Pokémon Go voor hun sociaal leven en gezondheid inzien (geef toe, je beweegt nu meer dan vroeger). Gelukkig is er ondertussen Facebook! In groepen zoals Poképlay en Team Mystic Belgie kom je al snel andere mensen tegen die net als je nog op zoek zijn naar medetrainers om samen te trainen met als doel de allerbeste te worden. Plus, je kunt er ook vaak nuttige tips over locaties oppikken.

Daarnaast heb je ook al talloze groepen zoals Pokémon Go <naam van streek / stad / …> Even zoeken en je zult al snel ontdekken dat je lang niet de enige bent in je streek die Pokémon Go als levenstijl geadapteerd heeft.

Deze laatste is geen echte tip om snel te levelen, maar het is altijd leuker om je spelavonturen wat te kunnen delen met medespelers en dat is toch meer waard dan wat snelle experience toch?

Hopelijk hebben jullie iets gehad aan deze 5 basistips, als jullie er zelf nog meer hebben mag je die zeker toevoegen in de reacties onderaan dit artikel of ons bezorgen via onze Facebook-pagina of Twitter. Het zou trouwens ook enorm gewaardeerd worden als jullie onze Twitter zouden volgen of onze Facebook-pagina leuk zouden vinden. Hoe meer volgers GeekyTown heeft, hoe vlotter we ondersteuning krijgen voor kwaliteitsvolle reviews te schrijven. Er komt trouwens nog een artikel aan over powerbanks voor Pokémon Go, dus hou GeekyTown zeker in de gaten!

 

Comments

comments