Tijdens de  Smart Cities Challenge, een initiatief van JCI Gent Artevelde vzw, buigen burgers, bedrijven, overheden en academici zich over de stad van de toekomst. Dit evenement is het startsein van het Smart Cities Platform, dat tegen september 2017 zeven concrete projecten klaar wil hebben om van Gent een smart city te maken. De projecten vallen binnen een van zeven domeinen: burgerschap, beleid, economie, energie, mobiliteit, voedsel en wonen. Van elk domein wordt er een voorstel uitgekozen waarvan tegen september 2017 een werkend prototype gemaakt zal worden. En van wie komen die voorstellen, vraag je dan? Als je je op 3 mei vrij kunt maken, kunnen ze van jou komen! 

SMART CITIESBedrijven, onderzoekers, studenten, bewoners, kortom: iedereen die woont of werkt in de stad wordt uitgenodigd om ideeën op tafel te brengen tijdens deze Smart Cities Challenge. “Alle ideeën zijn welkom”, aldus Kevin D’hooge die directeur is bij  JCI Smart Cities Platform. Het is echter niet allen het JCI Platform zelf dat achter het idee staat.

Diverse overheidsinstellingen en bedrijven hebben hun steun toegezegd voor de Smart Cities Challenge en ook enkele grote namen uit de politiek en de Belgische technologiesector steunen dit initiatief. “Smart city wil niet zeggen ‘slimme stad’”, zegt Daniel Termont, de burgemeester van  Gent. “Het houdt in dat je de inwoners betrekt in alles wat je doet. De technologie die daarvoor gebruikt wordt, is een middel, maar geen doel op zich.”

Ook Alexander De Croo, vice-premier en federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post vindt de Smart Cities Challenge een goede zaak. “De 21e eeuw is de eeuw van de steden”, zegt De Croo. “Als je de combinatie neemt van mobiele communicatie, het internet of things en big data, denk ik dat we ongeloofelijke zaken kunnen doen in onze steden. Dat is ook waar Digital Belgium, de digitale agenda van ons land, op inzet.”

Geïnteresseerd? Hier zijn de praktische details!

De Smart Cities Challenge vindt plaats in Het Pand te Gent, Onderbergen 1, op dinsdag 3 mei 2016 van 9 tot 22 uur. Iedereen kan de workshops gratis bijwonen en ’s avonds ook naar het avondprogramma komen, waarop de zeven projecten zullen worden voorgesteld die door de jury werden gekozen. Wie enkel het avondprogramma wil meemaken, is ook welkom, maar betaalt hiervoor 30 euro. Meer informatie en het inschrijvingsformulier vind je op www.jcismartcitiesplatform2017.be.

Je kan hen ook volgen op Facebook en Twitter In de marge: ons kun je daar ook altijd volgen (mocht je dat nog niet doen)
   

Comments

comments