De Surface Pro 4 werkt in combinatie met een toetsenbord als een degelijke Windows-laptop, terwijl het tegelijk ook perfect werkt als tablet, wat uiteraard wel mag voor die prijs. Het formaat zorgt er echter wel voor dat hij minder draagbaar is. Hierdoor is de Surface Pro 4 ineens minder aangenaam om mee in de zetel te zitten dan bijvoorbeeld een iPad of een Android-tablet. Toch blijft het een beestje dat zijn geld meer dan waard is, zelden heb ik zo een dun toestel zo goed zien presteren. Ja, het doet zelfs aan een Macbook Air denken, alleen staat die stabieler op je schoot.

Windows 10 op zijn best

Surface Pro 4Gezien ze beide afkomstig zijn van Microsoft, hadden we het wel kunnen verwachten: de Surface Pro 4 en Windows 10 gaan hand in hand. Het nieuwe besturingssyteem van Microsoft komt perfect tot uiting op de Surface Pro 4. Als kers op de taart is er de gezichtsherkenning die je wachtwoord vervangt. In het begin stond ik er wat weigerachtig tegenover, maar toegegeven: het werkt én is bijzonder handig.

Hoewel je kan inloggen zonder een Microsoft account te maken, kun je je de vraag stellen waarom je dat zou doen. Uiteindelijk zal je toch een account nodig hebben om apps kunnen installeren uit de Windows Marketplace. Als je dan nog in rekening brengt dat je via de Microsoft-account backups en een extra veiligheid via gsm-nummer kunt inbouwen, dan kun je beter ineens al je Surface koppelen aan je Microsoft-account.

Krachtiger hoe meer je betaalt

Microsoft biedt een redelijke variatie op vlak van Surface-toestellen. De Surface Pro 4 varieert zo van € 999 (Intel Core M met 4 GB RAM en 128 GB harde schijf) tot € 2 979 (Intel Core i7 met 16 GB RAM en 1 TB harde schijf). Wij gebruikten voor onze testen het middenmodel: een Intel Core i7 met 8 GB RAM en 256 GB harde schijf ter waarde van € 1 449. Zwaar buiten het budget van de doorsnee thuisgebruiker en eerder gericht op de zwaardere IT-werkers zoals in de grafische sector en software development. Het is prijzig voor een laptop. Als je op zoek bent naar een budgettoestel mag je nu dus omkeer maken, want dan zit je bij de Surface Pro reeks absoluut niet op de juiste plaats. Op de duurdere toestellen kun je probleemloos grafische programma’s zoals Photoshop en Indesign draaien, voor grafische werkers zeker aan te raden want dankzij de bijgeleverde stylussen kun je er gewoon op tekenen alsof het een bladje papier is (een duur bladje, maar toch).

Surface Type cover: € 149 voor een slechts semi-handig toetsenbord

Mensen die echter wel veel mobiel werken en daar een centje voor willen bijbetalen zitten dan weer op de juiste plek. Het enige wat je nog moet doen is een Surface Type cover van € 149 (ja het is echt wel een prijzig verhaal) aanschaffen en je hebt een krachtige mobiele laptop die je ook als tablet kan gebruiken. Het toetsenbord is duidelijk stappen vooruit gegaan op zijn voorganger van de Surface 3, maar er blijft toch een grote frustratie. Je kan het toestel niet gewoon in de zetel of op de trein op je schoot zetten. Daarvoor is de verbinding met de tablet niet sterk genoeg. En daarmee heeft het nog steeds een significant nadeel voor mij ten opzichte van mijn trouwe Macbook Air.

Microsoft heeft er wel een oplossing voor: de Surfacebook. Daar ga je dat probleem niet hebben, maar die begint dan ineens al een goede € 500 euro duurder… Zoals de Surface in het vaarwater van de Macbook Air komt, komt die Surfacebook in die van Macbook Pro. Helaas ook op vlak van prijsklasse.

Surface dock: mooie stap vooruit

Bij vorige Surface docks moest je de Surface tablet in een dock glijden, wat natuurlijk problemen geeft bij nieuwere modellen met andere afmetingen. Los daarvan was het ook niet de meest makkelijke manier om je Surface te docken, zeker niet als je het vergelijkt met de nieuwe dock. De nieuwe Surface docking station is immers slechts een kleine blok die je via een kabeltje met de Surface verbindt. Op zich een droom voor flexbureaus, men hoeft elke bureau slechts te voorzien van een docking station en extra scherm. Vervolgens gebruik je gewoon de Surface Type cover als toetsenbord of eventueel een extern dat je verbindt via de dock.

Surface-pen: leuke gadget

surface penDe Surface-pen is een klassieker in het Surface-gamma dat elke editie wel enkele verbeteringen krijgt. Deze versie klikt zich magnetisch vast aan de zijkant van de Surface Pro 4. Microsoft heeft duidelijk geleerd van het geklaag van de gebruikers. De pen vervangt niet alleen rechtermuisklikken maar dankzij de bovenknop kun je ook Cortana (de Siri / spraakassistent van Microsoft) openen. Je kan er echter ook OneNote mee starten of een schermafbeelding plakken in een OneNote-document. Het klinkt wat overdreven, maar in het gebruik is het best handig. Gewoon spijtig dat Cortana nog steeds niet werkt in België.

Surface Pro 4: eindoordeel

De Surface Pro 4 is een prijzig maar prachtig toestel. Als je een grafisch werker bent of je om professionele reden veel mobiel moet werken (veel meetings, on the road, …), dan is dit toestel zeker zijn geld waard. De dock zal dan ook een interessante uitbreiding voor je zijn trouwens. Als je hem hier besteld, heb je hem morgen al in huis.

Ben je echter op zoek naar een huis-, tuin- en keukentoestel? Dan verwijzen we je graag door naar deze budgettoestellen.

Comments

comments