De Wiko Rainbow Jam roept geen hoge verwachtingen op als je zijn prijskaartje van slechts € 99 ziet. Wat kan je immers verwachten van een budgetsmartphone, toch? Wel, verrassend veel blijkbaar. De Rainbow Jam bevat immers een degelijke quadcoreprocessor, 5 inch scherm en dual-sim mogelijkheid zonder dat je er de optie om een SD-kaartje te gebruiken ervoor moet opofferen (in tegenstelling tot vele smartphones uit hogere prijsklasses). Enige nadelen lijken ons de batterij,  prestaties van de flits en vlekgevoeligheid van de achterkant te zijn. Toegegeven, voor die prijs hadden wij minder aangename verrassingen en meer frustraties verwacht. 

 

Wiko is een nog wat onbekend merk in België momenteel. Het is een Frans merk met weliswaar de Chinese groep Tinno als grootste aandeelhouder. Tinno levert vanuit China de technologie voor de toestellen, terwijl de Franse hoofdzetel de strategische beslissing neemt. Uiteindelijk komen vrijwel alle smartphone-onderdelen toch uit China, dus veel slaap gaan we er niet over verliezen. Belangrijk is dat deze nieuwe speler – net als Huawei destijds – zich wil profileren op vlak van een scherpe prijs/kwaliteit verhouding en daar is de doorsnee consument alleen maar gebaat mee, op voorwaarde dan dat men voorbij de drempelvrees van alweer een nieuwe merknaam in smartphoneland kan geraken.

Wat kan de Rainbow Jam?

De door ons meest gewaardeerde eigenschap van de Rainbow Jam is ongetwijfeld de dual-sim-optie. Met deze optie kun je 2 simkaarten gebruiken in hetzelfde toestel, wat zeer van pas komt als je zowel een werk- als een privénummer hebt. De optie begint meer en meer voor te komen bij alle merken, maar vaak moet je de keuze maken: of een extra simkaartje of een SD-kaartje voor extra geheugen. In de Rainbow Jam kun je standaard dus 2 micro sim kaarten kwijt én een SD-kaartje tot 64 GB. Samen met het intern 8 GB geheugen kom je maximaal dus uit op 72 GB. Hoewel je dan moet rekenen dat het 64 GB SD-kaartje waarschijnlijk bijna evenveel gekost heeft als de Rainbow Jam zelf. Aan de andere kant, voor € 15 heb je ook al eentje van 16 GB.

Verder biedt de Rainbow Jam alles wat je kunt verwachten van een doorsnee smartphone. Je hebt 4G ontvangst, een bescheiden camera aan zowel de achterkant (8MP) als de voorkant (5MP), een 5 inch HD scherm, WiFi en Bluetooth 4.0.

Werken met de Rainbow Jam

Bij het licht gebruik hadden we niet veel te klagen over de Rainbow Jam. Zolang we het gebruik hielden op dat van een lichte tot basis smartphonegebruiker, hadden we maar over twee dingen echt opmerkingen. Ten eerste leek de batterij toch wel iets nipt de dag door te komen (van 6u tot 19u). Vreemd, want het is nochtans een 2500 mAh Li-Po batterij, normaal hoort die wel wat te kunnen hebben. Toch merkten we dat de batterij al snel richting 20 percent ging. Online merken we dat echter niet de enige zijn die dit opmerkten. Beetje genant voor Wiko natuurlijk, want de batterij draagt nogal duidelijk hun logo. Aan de pluskant: je kan online wel batterijen vinden voor € 25.

Tweede zwak punt dat we al snel opmerkten bij de Rainbow Jam was het nemen van foto’s in het donker. De flits ging af, maar daar merkten we helaas niets van op de foto’s….

Tot slot waren de prestaties van de Rainbow Jam toch niet altijd super. Wanneer we gelijktijdig alle apps aan het updaten waren, Facebook, Twitter, Google Now én dan ineens een telefoontje kregen liep het even mis. Af en toe merkten we ook op dat het scherm soms even achterliep. Het duurde bijvoorbeeld enkele seconden voor het scherm kon volgen als we aan het swippen waren. We moeten wel eerlijk zijn en toegeven dat dit, net zoals het batterijverbruik, alleen voorkwam bij gebruik dat voor onze redactie normaal is, en niet voor iemand die een smartphone van € 99 aankoopt. Het is een beetje zoals met een tweedehandswagen rijden alsof het een racewagen is, uiteraard gaan er wat problemen zijn.

Pure Android software, geen extra’s van de fabrikant

Hoewel elke Android-smartphone draait op een versie van Android, voegt elke fabrikant zijn eigen toetsen toe. Dat vertaalt zich in zowel extra opties (die je vaak niet nodig hebt, je smartphone belasten en vooral je aan hun merk bindt) als vertraging in de updates van je Androidversie (want het moet steeds via de fabrikant passeren). Wiko gaat echter niet mee in dat verhaal. Je krijgt de versie quasi puur zoals Google hem uitrolt.

Wiko past zelf de layout van de knoppen nog wat aan en voegt verder nog twee applicaties toe. Met Touchpal wordt het standaard toetsenbord van Android vervangen door eentje dat iets meer functies heeft. We hebben dit echter toch snel vervangen door een eigen keuze van toetsenbord-app.

Leuker en nuttiger voor dit specifiek toestel is de toevoeging van de Clean Master app. Deze app waarschuwt je wanneer het geheugen of de opslagcapaciteit van je toestel gestrest wordt en biedt zelf aan om dit voor je op te ruimen (apps afsluiten, overbodige bestanden wissen…). Best wel nuttig, gezien het feit dat je omwille van de beperkte prijs ook minder dan state-of-the-art hardware krijgt.

Eindoordeel voor de Rainbow Jam

Rainbow Jam

Voor € 99 heb je hem morgen al in huis! Klik hier.

De Rainbow Jam zal nooit een toestel zijn voor iemand die iPhones, Samsung Edge’s, Xperia’s of andere high-end toestellen gewend is en niet wil inleveren op zijn gebruikservaring. De batterijduur, camera en hardware van die toestellen bevinden zich ettelijke niveau’s hoger op de ladder.

Ben je echter iemand voor wie een smartphone iets is waarmee je bereikbaar wilt zijn via telefoon, sms en Facebook? En misschien wil je af en toe ook nog eens je mail checken of Google maps gebruiken om de weg te vinden? Wel, als je er dan mee kunt leven dat je foto’s in het donker niet zo geweldig eruit zien, dan is de Wiko Rainbow Jam dé smartphone voor jou.

Voor € 99 (en waarschijnlijk nog eens 15 euro voor een geheugenkaartje van 16 gig) heb je uiteindelijk een heel redelijke basis smartphone. Zolang je het ook als een basis smartphone gaat gebruiken zul je weinig problemen tegenkomen. Als extra bonusje is het ineens nog een dual-sim waardoor je er ook je werknummer of het nummer voor je minnares aan kunt koppelen.

 

Comments

comments