Windows 10 komt eraan en iedereen zal het geweten hebben. De ambities bij Microsoft liggen hoog, ze willen binnen het jaar 1 miljard toestellen draaiend hebben op Windows 10. Waarom gelooft Microsoft dat de markt voor hen zal vallen? “Windows 10 is niet alleen gratis, het komt met levenslange updates en voelt vertrouwd aan voor zowel gebruikers die komen van Windows 7 als degenen die reeds Windows 8 gebruiken. Daarnaast biedt het ook veiligheid en stabiliteit”, vertelt Vincent Joris van Microsoft. Wij vatten alvast even samen wat je zeker moet weten over Windows 10, zowel bij de upgrade als erna.

We vatten alvast even de klassieke vragen samen:

  1. Ja, de upgrade naar Windows 10 is gratis, op voorwaarde dat je al een legale versie van Windows 7 of 8 hebt, maar dat is normaal wel het geval.
  2. Ja, de updates naderhand blijven gratis, levenslang (voor het toestel waarop de licentie geregistreerd is)
  3. Ja, je kan veilig upgraden. Een compatibiliteitsassistent doet eerst een check en informeert je over de mogelijke risico’s.

De upgrade naar Windows 10 is gratis

Als je een legale versie van Windows 7 of Windows 8 hebt op je toestel, zal de update naar Windows 10 gratis zijn. In de komende dagen of weken zul je een melding krijgen om je aan te melden voor de gratis update.

Wanneer kom je niet in aanmerking voor de gratis Windows 10 update?

Als je je licentie voor Windows nooit geactiveerd hebt, kom je niet in aanmerking voor Windows 10 en zal je ook geen melding krijgen om je aan te melden voor de upgrade. Natuurlijk zal je dan normaal wel geregeld een opmerking van je computer krijgen dat je Windows versie niet oke is. Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat je met een illegale versie bezig bent (piraterij op vlak van Windows is in België niet echt noemenswaardig), vaak zul je gewoon vergeten zijn je licentie te activeren / registeren.

Als je de laatste 5 jaren een computer of laptop gekocht hebt in de winkel, ben je in het bezit van een legale versie van Windows 7 of 8 en kom je in aanmerking voor de gratis upgrade naar Windows 10.

Kortweg, zolang je je pc niet in een steegje achter de discotheek gekocht hebt of met een “van de boot gevallen”-korting dan heb je een legale versie.

Mocht je toch nog een computer hebben die op Vista of Windows XP draait… Wel, heb je de toffe webwinkel van Coolblue al eens bekeken? Want dan is het echt wel tijd om een nieuw toestel te kopen en zij kunnen het morgen in huis hebben (en ja die komen met een update naar Windows 10).
Actie BE laptops 728x90

De levenslange updates voor Windows 10

Windows 10 komt inderdaad met levenslang gratis updates. Deze zijn weliswaar gekoppeld aan het toestel, maar dat is op zich geen probleem aangezien je volgende laptop ook met een gratis versie van Windows 10 zal komen. Dus je zit inderdaad wel goed voor het leven eens je bij Windows 10 zit.

De upgrade is ook aan te raden, in Windows 10 is duidelijk geïnvesteerd in veiligheid en stabiliteit. Ben je echter iemand die niet zo geweldig veel vertrouwen heeft in updates? “Er zullen toch nog wel bugs inzitten?” Speciaal voor jou komt Windows 10 met de setting om updates 1 maand later te installeren zodat de rest van de gebruikers voor jou de vuurproef kunnen doen.
Microsoft Surface 3 160x600

Schrik voor de Windows 10-upgrade?

Ongeacht de mediacampagne die Microsoft ongetwijfeld zal loslaten in de aanloop naar de release op 29 juli en de maanden erna, zullen er toch altijd wel mensen twijfelen of de overstap iets voor hen is en het argument van gratis updates en verhoogde veiligheid zal die angst vaak niet overstemmen. Voor deze mensen heeft Microsoft twee extra garanties voorzien.

Compatibiliteitscheck voor de installatie

Voor je kan upgraden gebeurd er een automatische check. Een groene bol zal aangeven dat je gewoon kunt upgraden en dat je al je programma’s en bestanden gewoon kunt behouden. Kleurt de bol echter oranje dan zal de comptabiliteitscheck je ooit vertellen wat er loos is. Vaak zal dat betekenen dat je sommige programma’s nadien zult moeten herinstalleren. Rood betekent dat Windows 10 niets voor jouw toestel is omdat de hardware niet in staat het is te draaien.

Samengevat: als je kunt upgraden, hoort je computer erna minstens zo vlot te draaien als daarvoor. Sterker nog Microsoft maakt zich sterk dat met Windows 10 oude computers ineens nieuw gaan aanvoelen in gebruik.

1 maand bedenktijd

De eerste maand na je update bewaart Windows 10 een backup bestand van je vorige versie. Mocht je na twee of drie weken nog steeds niet gewend aan Windows 10 kun je dus gewoon alles terugzetten naar hoe het was ervoor. Let wel op na één maand verdwijnt die gewoon van je toestel en dan kun je niet meer terug, hou de kalender dus in de gaten!

Windows 10: upgraden of niet?

Tenzij de compatiblititeitscheck je een rood bolletje geeft of je een kritisch programma zou verliezen, raden we je ten zeerste aan de upgrade te doen. Het verschil tussen Windows 7 en Windows 10 is lang niet zo groot als dat tussen 7 en 8. Hoe dan ook, het is het niet waard om de gratis updates te verliezen. Al is het maar voor het veiligheidsrisico.

We maken ook graag de bemerking dat dit een eerste artikel is over Windows 10 in opvolging van het persevent dat Microsoft hield op 1 juli. In de aanloop naar de effectieve lancering op 29 juli zullen we zowel hier op de site als op ons YouTube kanaal nog meerdere artikels wijden aan Windows 10. Volg ons dus zeker op Facebook om op de hoogte te blijven en aarzel zeker niet om je vragen te stellen aan ons. Dat kan via Twitter, Facebook of een reactie op dit artikel.

Comments

comments