De Xperia Z5 Compact combineert een handig formaat met waterdichtheid, deftig scherm en kwaliteitscamera. Het toestel ligt goed in de hand en presteert vlotjes maar durft soms wel eens warm te lopen in je handen. Niets verontrustend, maar wel genoeg om je handen te warmen als je ermee uit het zwembad komt. Ook heb je de keuze tussen vier kleuren (zwart, rood, geel en wit) en mocht je daar niet je gading vinden: er is nog een ruim aanbod van hoesjes bij de accessoires. Let wel op dat dat hoesje de vingerscanner niet belemmerd, want dat is echt wel een van de grootte pluspunten van de Xperia Z5 Compact. Je bent er wel € 549 voor kwijt, maar de actieve sporter of outdoorspersoon heeft hiervoor zeker waar voor zijn geld. Of als je gewoon onhandig bent en je smartphone al eens in het water eindigt natuurlijk.

Reeds 5 jaar schuift Sony de Xperia Z reeks naar voor als hun vlaggenschipreeks. Al redelijk snel kreeg elke Xperia Zx (x zijnde de jaargang) een klein broertje de Compact versie. En sinds dit jaar is er ook een grote broer, de Prenium editie. De drie broers verschillen voornamelijk in grootte van het scherm maar ook op vlak van batterijduur en interne processor zijn er verschillen, het meest noemenswaardige verschil is natuurlijk de prijs. Wij kozen er voor om de Xperia Z5 Compact onder de loep te nemen. Waarom kozen wij voor de kleinste van de drie Xperia’s?

 

Xperia Z5 Compact: kleinste maar charmantste uit de Xperia Z5 familie

Dit model genoot onze voorkeur omwille van ten eerste het formaat. Het 4.6 inch scherm is misschien wat klein in een wereld waar de 5 inch en meer de standaard wordt, maar het zorgt er wel voor dat het beter in de hand ligt. Bijzonder veel ruimte tussen de rand en het scherm is er immers niet voorzien en dan sluit ook mooi aan bij het elegante design van de Xperia Z5 Compact. Hoewel sommigen hem omschrijven als een “lelijke vierkante blok”, waren wij echter gecharmeerd door dit design. Smaken kunnen nu eenmaal verschillen zeker?

Ten tweede kozen we voor de Xperia Z5 Compact omwille van de prijs. € 549 is en blijft prijzig, maar als we kijken naar de Xperia Z5 en Xperia Z5 Prenium met respectievelijk € 649 en € 799 dan lijkt de Xperia Z5 Compact ons de beste koop van de drie voor de doorsnee smartphone gebruiker. Je levert in op RAM geheugen, batterijvermogen; schermgrootte en beeldkwaliteit. Met uitzondering van de batterij gaat een basis gebruiker dat echter zelden merken. Goed, als je graag filmpjes kijkt of speelt kun je inderdaad beter naar een van de grotere broertjes uit de Xperia Z5 kijken. Als je graag de drie Xperia Z5’s naast elkaar wilt zien, raden we dit overzichtje bij Coolblue aan.

Xperia Z5 Compact kleurenDe Xperia Z5 Compact kan zwemmen

Sinds de Xperia Z1 kan elk vlaggenschip van Sony mee in het zwembad. Hiermee was Sony de eerste om waterdichte smartphones naar de markt te brengen en ze blijven er hun expertise in vervolmaken en etaleren. De eerste modellen hadden nog een klepje waarachter de usb-poort om te herladen verstopt was. De huidige generatie heeft zijn micro-usb poort en jackpoort voor de headset gewoon onderaan zonder zichtbare bescherming voor water. Toch kon Xperia Z5 Compact gewoon mee in het zwembad we hebben over een periode van anderhalve maand letterlijk meer dan 10 km gezwommen met de Xperia Z5 Compact in onze zak. We hadden even problemen met een app die constant wou aanspringen omdat de waterdruk verward werd met een headset die steeds in en uit geplugd werd waardoor een irritante pop-up kwam, maar dit bleek iets te zijn dat we eenvoudig uit konden zetten. Nee, buiten wat rare blikken en “ow shit vergeten hem eruit te halen? Ja die is stuk”-varianten hebben geen probleem gehad bij zwemmen met onze reviewunit.

Vingerscanner: bijzonder handig maar nutteloos in het water

We gaan eerlijk zijn, als je al 5 generaties Xperia’s de review bank heb zien passeren dan doet die waterdichtheid je niet meer zoveel. De Xperia’s kunnen dat letterlijk al vijf jaar. De vingerscanner die verborgen zit in de aan/uit-knop in de zijkant is echter wel nieuw voor ons. In tegenstelling tot de meeste vingerscanners die meestal een rond oppervlak hebben, moet de Xperia Z5 het doen met een rechthoekige waardoor het inscannen wat lastiger verloopt. Je moet genoeg met je vinger verschuiven en draaien om hem volledig gescand te hebben. Je kan ook maar vijf vingers inscannen, dus je moet even kijken welke vijf jij het met meest in de buurt van de knop hebt. Het blijft hoe dan ook een handige functie die snel went, wat dan weer tot frustratie leidt wanneer je in het zwembad zit. Want eens je vingers wat na zijn dan werkt de vingerscanner niet meer.

Dagelijks gebruik van de Xperia Z5 Compact

Xperia Z5 CompactDoorheen het gebruik van de Xperia Z5 Compact komen we uit op de klassieke leuke ervaringen van een Xperia reeks toestel. De Sony touch op de interface komt mooi tot uiting. Een van de meest duidelijke meerwaardes is de STAMINA-modus die alle WiFi- en mobiele verbindingen uitzet wanneer je het scherm afzet. Op die manier spaar je niet alleen enorm veel batterijtijd uit maar beperk je ook de stroom van informatie naar jezelf. Alleen mails, Facebookmeldingen, tweets wanneer jij het wilt. Telefoontjes en smsjes komen uiteraard nog steeds door. Indien je echt batterij wilt uitsparen is er ook nog altijd de super-STAMINA modus. In deze modus herstart de telefoon in een modus waarin alleen de basistelefoon apps zoals bellen, contactpersonen en smsjes nog werken. Je maakt je smartphone er natuurlijk een dumphone van, maar je spaart wel gigantisch op batterijduur.

Als minpuntjes kunnen we slechts twee dingen aanhalen. Soms begon de Xperia Z5 Compact wat hard warm te lopen. Dat gebeurde in alle eerlijkheid wel vooral wanneer net de Runkeeper app een uur gebruikt hadden in het zwembad of andere apps consequent lieten draaien. Ons stoorde het niet, maar we kunnen begrijpen dat sommige mensen zich zorgen maken in het begin.
Ook het design is een twijfelpuntje, wij zijn er fan van maar dat is blijkbaar nogal persoonlijk. Zoals al aangehaald: er zijn genoeg hoesjes om daar een mouw aan te passen.

Oh ja… en natuurlijk blijft € 549 een stevige prijs voor de goedkoopste telg van een smartphonereeks natuurlijk.

Xperia Z5: prijzig maar zijn geld waard

De vingerscanner en waterdichtheid zijn de twee duidelijke gimmicks van deze smartphone. Zeker die eerste is voor iedereen echter een meerwaarde en bepaalde groepen gaan ook enorm genieten van de waterdichtheid. Daarna volgt de beeldkwaliteit samen met de batterijduur die op zijn buurt nog versterkt wordt door de STAMINA-modus. Dat hij af en toe wat warm wordt vergeven we de Xperia Z5 Compact graag en hoewel het niet voor iedereen zo is, viel zijn design bij ons ook in de smaak.  De Xperia Z5-reeks is dan ook een serie smartphones die zeker het bekijken waard is als je wat budget hebt om te investeren in een degelijk Android-toestel.

Overtuigd? Als je hier klikt kun je hem morgen al in huis hebben!

Comments

comments